STYRNING - RAPPORTERING - ANALYS

Sök

Beslutsstöd är bra – men kom ihåg beslutsprocesserna

Love Ekenberg, professor, Stockholms universitet

Företag lägger stor vikt vid sina beslutsstödsverktyg – men glömmer ofta de processer som stöder beslutsfattandet. Det anser Love Ekenberg, professor vid Stockholms universitet som under lång tid bedrivit forskning om risk- och beslutsanalys och har utvecklat metoder för att ta bättre beslut. Hans metoder har bl.a. använts av kärnkraftsindustrin, för att utveckla försäkringspolicys i samband med naturkatastrofer och vid minröjningsprojekt. Tillsammans med några av sina kollegor har han skrivit boken ”Bortom Business Intelligence”, där han kommer med konkreta förslag på vad som kan göras för att höja kvalitén på en organisations beslutsfattande.

Det finns mängder av forskning som visar på hur bristfälligt beslutsfattandet bedrivs, men dessa kunskaper används inte när företag inför olika former av beslutsstöd. Ett centralt problem är att människan inte alls är så kapabel att hantera information och fatta beslut som vi gärna vill tro. Love menar att det är tilltron till att människan fattar rationella beslut i kombination med att det saknas processer som stöder beslutsfattandet som resulterar i att många beslutsstödsprojekt havererar. Ett av de mest förekommande misstagen som görs i samband med införande av beslutsstöd är att man inte förstår problemet man vill lösa med BI-systemet. Man kan se symptomen på problemet men har inte analyserat det fullt ut.

Många beslutsfattare talar om vyer, presentationer och diagram. När sedan beslutet skall fattas så utgår de ändå från det som känns bäst. Beslutsstödsverktygen bör alltså kombineras med processer om de ska fungera i en organisation. Love Ekenberg jämför med barn som handlar reaktivt på händelser i sin omvärld emedan vuxna i högre grad planerar och utvärderar de alternativ som finns tillgängliga. En ”vuxen” organisation genomför stora projekt på rätt sätt med genomtänkta beslutsprocesser.

Loves råd till bättre beslut är att följa en modell som innefattar momenten: identifiera och förstå problemet, hitta alternativ för att uttrycka problemet och dess effekter och till sist använda lämplig modell, t.ex. trädmodeller eller multikriterieanalys.

Boken ”Bortom Business Intelligence” finns att köpa på t.ex. Adlibris.

Här kan du läsa igenom Love Ekenbergs presentation från förra årets upplaga av konferensen Verksamhetsstyrning 2.0

 

Love Ekenberg, professor, Stockholms universitet