STYRNING - RAPPORTERING - ANALYS

8 vägledande principer för hur du blir en analytiker med stjärnstatus

Av Manuela Mårdeland, Affecto.

Manuela Mårdeland, Affecto.
Manuela Mårdeland, Affecto.

BI har gått från att användas av en exklusiv skara till att vara ett viktigt arbetsredskap för de flesta och allt fler lägger en del av sin arbetstid på att analysera data. Frågan, hur man går från att vara en BI-användare i mängden till att bli en vass analytiker, har Bernad Wehbe grävt djupare i och tagit fram 8 vägledande principer. Så har du inte satt dina egna utvecklingsmål för året än sätt upp analytiker med stjärnstatus på listan och följ dessa principer för att nå dit.

1. Låt passionen blomma
Om du inte redan älskar analytiska uppgifter odla din passion genom att sätta mål och nå dem. Det vi brinner för blir vi ofta bra på!

2. Sluta aldrig att lära
Lär dig mer om hur din organisation fungerar, förstå vilka utmaningar och möjligheter den står inför. Fundera över vilken information som bidrar till dess framgång. Lär dig vad BI är och hur det fungerar. Fördjupa dig i de BI-verktyg ni använder idag och lyssna på vilka trender som kommer.

3. Förbättra din presentationsteknik och bli en BI-ambassadör

Öva på att bli en bättre presentatör, både tal, skrift, material och framförande är viktiga delar. Lär dig att beskriva fördelarna med BI på 3 minut och ta varje chans du får att sprida budskapet. Du behöver kunna förklara, motivera och sälja dina idéer i organisationen.

4. Bli den alla kommer till med kniviga analytiska problem

Ta initiativet att gräva vidare i de frågor som inte har ett självklart svar. Förkasta alla tidigare antaganden och börja från ruta ett med en logisk ”trial and error”-metod. Hitta en tes om vad som orsakar problemet. Hitta analyser som bevisar tesen. Iterera detta tills du har hittat ett möjligt och svar på problemet.

5. Ställ frågor tills allt hänger ihop och blir förståeligt

Sluta inte att söka efter svar eller ifrågasätta tills saker känns vettiga och förståeliga. Lita till din magkänsla och ställ frågan varför ofta. Gör inga antaganden utan validera sakligt de svar du får.

6. Lär dig att utveckla prototyper snabbt och snyggt

Lär dig bygga rapporter och dashboards på befintlig data för att tillgodose nya behov. Lär dig göra snabba prototyper för att visualisera nya analysmöjligheter.

7. Var en förkämpe för att bygga gedigna och pålitliga källsystem

En BI-lösning blir inte bättre än sina källor. Här blir din uppgift att verka både för bättre källsystem och ett bättre användande av dem.

8. Var en brobyggare mellan IT och verksamheten

Lär dig prata bådas språk och var den som medlar. Att förstå, tydliggöra och bryta ner verksamhetens krav till en mer teknisk specifikation kommer alltid att vara efterfrågat.

Förutom att din nyvunna passion och kunskap kommer att bidra med stort värde till din organisation så kommer du också att ha väldigt roligt på jobbet!

Av Manuela Mårdeland, Affecto.

 

Manuela Mårdeland, Affecto.

Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på facebook

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av ditt besök hos oss.